Dania w naszej agroturystyce to kuchnia domowa
Serwujemy tradycyjne, polskie dania, dania kuchni łemkowskiej i kresowej a także potrawy z dziczyzny, upolowanej przez gospodarza.
Na naszym stole znajdziecie Państwo wędliny z własnej wędzarni, bez konserwantów, pachnące jałowcem. Szynka z dzika zaskoczy swoim smakiem nie jedno podniebienie.
Jak się robi kiełbasę? Możecie Państwo to zobaczyć i spróbować zaraz po uwędzeniu!
Nasi Goście piją świeże, wiejskie mleko z porannego udoju, które przywozi Pani Renia. Na stole gości również bundz (czysty i z dodatkiem ziół). Domowy, biały ser w kawałkach lub ze szczypiorkiem, ser żółty, oscypek – smakują wyśmienicie bo to także domowe wyroby, jakich nie znajdziecie w sklepach.
Wszystkie te produkty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa, którego nie jesteśmy właścicielami ale z którym współpracujemy od wielu lat.
Pyszne śniadanie dla małych łasuchów
Dla dzieci serwujemy naleśniki, racuszki, zapiekanki, słodkie grzanki i oczywiście paróweczki.
W spiżarni znaleźć można wiele przetworzonych warzyw i owoców z naszego ogrodu.
Kiszone ogórki i kapusta, marynowana papryka, cukinie, kabaczki i patisony a także przeróżne sałatki.
- Your Content Goes Here
- Rydze i prawdziwki, zbierane przez gospodarza, to wspaniałe dodatki do mięs i wędlin.
- Najczęstszym dodatkiem do góralskiego serka jest żurawina. U nas jest to prawdziwa żurawina przywożona z pięknego Roztocza. Smażona z dodatkiem gruszki, wg receptury babci gospodyni, stanowi świetny dodatek także do drobiu.
- Dżemy to także nasze wyroby. Gdy pojawiają się pierwsze owoce gospodyni ze starannością je dobiera i komponuje słodkości na zimę.
- Ze świeżych i ekologicznych owoców robimy także kompoty, które podajemy naszym gościom.
- Desery to najczęściej smaczne i pachnące ciasta. Babki, serniki, pierniki, ciasta owocowe czy tortowe to wspaniałe zakończenie pysznego obiadu.
- Dla naszych najmłodszych Gości mamy kolorowe talerzyki, miseczki, kubeczki i sztućce.